Vicious Rock

Asta Kask

Asta Kask

I lilla Töreboda i Västergötland bildas punkbandet X-tas 1978 av fyra fjuniga killar. Med influenser av 70-tals band som Kiss och med nyöppnade ögon för punken satte de igång att repa i Kloaken – en stinkande källarlokal. Snart byter de namn till Asta Kask, gör egna demos, blir spelade i radions Ny Våg och åker på folkparksturné som självklart slutar i kaos efter bråk med raggare.

I samband med inspelning av första EP´n ”För kung & fosterland” med bl.a. Ringhals Brinner som ett av spåren, splittras bandet. Kvar blir Micke Blomqvist som snart nog plockar upp Bonni Pontén, Magnus ”Ernie” Hörnell och Magnus ”Bjurren” Bjurén och återbildar Asta Kask.

Under fem intensiva år spelar bandet in några EP, gör massor av spelningar för inga pengar och har fruktansvärt kul i ett Sverige som kryllar av små spelställen. Ingen organisation eller plan – bara ut och lira.

1986 tog det stopp. Elaka rykten och en punkrörelse som vände taggarna inåt drabbade Asta Kask. Det hade gått lite för bra. Man hade tjänat pengar och var dryga, men sanningen var att Asta spelade för mat, husrum och reseersättning och var rätt trevliga grabbar. Skitsnacket började tära och det bestämdes att en sista turné skulle göras, en LP spelas in bara för att det var o-punk och sen var det bra för ett tag.

1989 har Beat Butchers fest i Vita Huset i Täby och suget finns ju där så Asta gör tre spelningar tillsammans med Rolands Gosskör som blir liveplattan ”Sista Dansen” En bonusspelning i Fagersta och sen tyst igen.

1992 hoppar Toy Dolls av en spelning i Stockholm och Asta får frågan om att ersätta. Sugna igen? Javisst. Liveplatta igen? Javisst – ”Från andra sidan”. Nu väntade elva tysta år.

I mitten av juni 2003 står bandet Ester Kex på 44:ans scen i södra Stockholm. Trots att ingen har hört talas om dem är det utsålt, ryktet går om att det är Asta Kask. Inför 150 pers river man av en timme med gamla låtar och kondensen rinner längst väggarna. Detta var en uppvärmning för en punkgala i Göteborg ihop med b.la. Attentat och Grisen Skriker under parollen ”Punken 25 år”. Meningen var att det skulle bli enda giget. Men trycket blev för stort och en riktig återföreningsturné sattes ihop som gick över Sverige hösten 2003.

Hösten 2004 hoppar Bjurren av och Dadde Stark ersätter. Nu väntar 10 års intensivt lirande. Det bara rullade på och var hysteriskt roligt igen. Andra länder hör av sig och Asta spelar under de kommande åren i Norge, Danmark, Tyskland, Spanien, USA, Holland, Colombia och Japan.

2006 släpptes skivan ”En För Alla Ingen För Nån” (Burning Heart) och 2013 ”Handen på hjärtat”, den senare på egenstartade bolaget Kloakens Alternativa Antiproduktion – K.A.A.P.

Efter en omfattande turné – Handen på hjärtat tour under våren 2014 – blev det några ströspelningar och sen en paus. Fyra grabbar, nåja gubbar, behövde lite tid att fundera på var de senaste 35 åren tagit vägen och hur sjutton det kan vara så kul att lira fortfarande. När du minst anar det står de på en scen igen – Ernie, Micke, Bonni och Dadde. Nya låtar? Nytt album? Ingen vet. Det finns ingen plan. Har aldrig funnits. Vi ses!

Asta Kask 2015 är:
Micke Blomqvist Sång / Gitarr
Bonni Pontén Sång / Gitarr
Dadde Stark Trummor / Sång
Magnus Ernie Hörnell Bas / Sång

Öppettider
Månd-Tisd Stängt Onsd-Torsd 20-02 Fred-Lörd 17-02 Söndag 21-02 Åldersgräns: 18 år Välkomna!
Webbsida utvecklad av Trinax AB